Burenhulp is onmisbaar

Burenhulp is enorm belangrijk. Er zijn veel initiatieven om het te bewerkstelligen, want zo vanzelfsprekend is het niet meer. 

De Volkskrant schreef er een paar jaar terug al over met de titel: ‘burenhulp meer dan hobbyisme’. Burenhulp lijkt steeds professioneler te moeten, nu mensen steeds langer geacht worden zelfstandig te blijven wonen. Om dat te bewerkstelligen gaat het soms verder dan om half zes een pannetje soep brengen naar de buurman die eigenlijk niet meer zelfstandig kan koken.

Het zijn de schrijnende gevallen, waarbij de hulp van instanties tekortschiet. Hulpverleners te weinig tijd hebben. Dan zijn mensen aangewezen op hulp van mensen uit de wijk. Een buurvrouw die je even meeneemt naar buiten, met in haar rugzak dames een thermoskan met thee en deze met je deelt op een bankje in het park. Het klinkt pathetisch, maar menigeen is er bij gebaat.

Als je er verder over nadenkt, lijkt de vanzelfsprekendheid van burenhulp verdwenen. Regelmatig wordt er nog iemand dood in een woning aangetroffen, die er al tijden lijkt te liggen. Niemand keek er naar om. Zouden we daarom ook platforms en groepsapps in het leven roepen zodat we meer naar elkaar omkijken en met elkaar moeten delen?

Deeleconomie brengt buurtgenoten met elkaar in contact

Met de huidige zogenoemde platformeconomie en deeleconomie zijn er legio platforms die buurtgenoten om welke reden dan ook met elkaar in contact brengen. Er zijn sites of apps waarmee mensen, al dan niet tegen betaling, gebruik maken van elkaars kennis, apparaten en diensten.

Het komt er in de praktijk op neer dat je niet allemaal in dezelfde buurt een maaimachine hoeft te hebben, een eigen auto of een aanhanger. Je deelt. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Als we praten over het uitwisselen van elkaars kwaliteiten kun je bijvoorbeeld als buurtgenoot een beroep doen op iemand die goed kan omgaan met een naaimachine, of iemand die groene vingers heeft en de tuin op orde kan brengen. Wat ook veelvuldig voorkomt is dat mensen elkaar ondersteunen bij computerproblemen. Komt er een buurjongen langs met een laptop in zijn rugzak die jouw computer fixt.

Ook om eenzaamheid tegen te gaan

Niet iedereen kan alles en specialisten delen graag hun kennis. Er kan voor worden betaald, als buurtgenoot, maar er kunnen ook kennis en vaardigheden worden uitgewisseld. In sommige gevallen koken buren met elkaar. Niet zozeer om kookkunsten te etaleren, maar zeker ook om eenzaamheid tegen te gaan.

Zo raakt ‘burenhulp’ op deze schaal aan veel aspecten die de maatschappij en zeker ook de mensen ten goede komen. Dat hoeft niet professioneel door een dame of heer met een chique cowboysbag tas. Dat kan gewoon met dat pannetje soep uit de hand.

120 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *