Daarom is het goed je tas te ontspullen

Het ontspullen van je huis geeft ruimte. Het ontspullen van je tas ook. Aan het einde van een maand wel eens gekeken wat erin zit? En?

Papiertje van de pepermuntrol. Kammetje, spiegeltje. Lippenstift. Nagelvijl. Zegeltjes van de super. Kapotte panty. Oude knuffel van je zoon. Beduimeld ongebruikt notitieblok. Half opgegeten energyreep. Leeg waterflesje. We kunnen eindeloos doorgaan, maar dit treffen veel mensen op een doordeweekse dag gewoon aan in hun handtas. Naast alle gangbare spullen als sleutels, portemonnee en smartphone.

In een rugzak zit vaak nog veel meer dat is ‘achtergebleven’. Zelfs een paar sneakers, omdat je niet de hele dag je hakken aan wilde. Je was bijna vergeten dat je ze had.

Net zoals met het ontspullen van je huis, is het ontspullen van je tas een handeling die een scala aan herinneringen geeft, maar ook heerlijk kan opluchten.

Wat heeft een mens nu echt nodig?

Over het ontspullen van huizen is al veel geschreven. Dennis Storm wijdde er zelfs een heel boek aan: weg ermee. Dat neigt naar minimalisme. En stelt de grote vraag: wat heeft een mens nu echt nodig?

Dat is voor veel mensen best moeilijk. Je hebt natuurlijk spullen die je eigenlijk niet kwijt wilt. Die van een emotionele waarde zijn bijvoorbeeld. Waar dierbare herinneringen aan kleven. Het kastje van je oma, de boeken die je van je grootvader kreeg.

Toch kan het enorm opluchten om echt eens goed te kijken en te voelen wat je nu werkelijk dagelijks nodig hebt. En dat is echt niet zo veel als je zou denken. Kasten staan vol spullen die je misschien een of twee keer per jaar gebruikt en eigenlijk is dat niet voldoende om ze te bewaren. Precies: weg ermee.

Geef het weg of stop het in de Leger des Heils container

En dan de kledingkast. Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor. Een half jaar niet gedragen? Geef het weg of stop in het de container voor het Leger de Heils. Schoenen die eigenlijk te krap zitten of volgens jou nergens bijpassen. Idem.

Het ruimt niet alleen je kast op, ook je huis en vooral je hoofd. Ineens wordt alles veel georganiseerder en eenvoudiger. En wie heeft daar nou geen behoefte aan.

Neemt niet weg dat je er vaak even een drempel voor over moet. Pak de boeken uit je kast die je echt graag wilt houden en de rest? Geef weg, doe naar de tweedehands boekenwinkel of zet ze in een boekenkastje aan de straat. Als je die kast zo vol laat staan (lees: dubbele rijen) geeft dat alleen maar onnodig veel stof, neemt het ruimte in en je doet er niets meer mee. Boeken zijn er toch om gelezen te worden, nietwaar? Kleding om gedragen te worden en niet louter werkloos in een kast te hangen. Servies om van te eten (waarom twaalf borden?). En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ruimte in je tas, is ruimte in je hoofd

Nu de tas. Pak je Micmacbag of Burkely, Cowboysbag of Herschel er eens bij. Waarom al die merken noemen? Omdat ze ruim zijn, geweldig veel vakken en ritsen hebben en je er heel wat in kwijt kunt. Ideaal, maar dat heeft z’n consequenties. Want waar veel in kan, wordt ook veel in bewaard.

Wat zit er bij jou eigenlijk in? Lijkt het op bovenstaand lijstje of heb je nog meer verrassingen? Bonnetjes, briefjes, snoepjes, zakjes. Gooi op tafel en spit het eens door. Waarschijnlijk vind je iets wat je kwijt was, herinner je je ineens een (vergeten) afspraak en kan de rest de prullenbak in. Ineens is er weer ruimte. In je tas en in je hoofd.

 

34 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *