Een dag schoonmaken op een vogeleiland

Een maand geleden zagen we een oproep voor bij komen van Natuurmomenten waarin werd gevraagd of je mee wilde helpen schoonmaken op het onbewoonde vogeleiland Griend in de Waddenzee. Griend is een klein eiland (beschermd natuurgebied) tussen Vlieland en Terschelling voor de Friese kust.

Onder begeleiding van medewerkers van Natuurmonumenten zijn we op maandag 9 september met een groep van ongeveer 50 vrijwilligers vanuit de haven van Harlingen naar Griend gebracht. Vlak voor het eiland moesten we van boord stappen en de laatste kilometers door het water naar het eiland lopen. Daar aangekomen kregen we onze instructies en werden we in 2 groepen verdeeld. De ene groep links om en de andere rechtsom het eiland om schoon te maken.

In totaal hebben we meer dan 60 vuilniszakken met rommel opgeruimd van het eiland. Met ruim 350 kilo afval

Nog steeds denk ik met verbazing terug aan wat we allemaal zijn tegen gekomen. Van kussen en matrassen (waarschijnlijk van het containerschip dat in maart containers verloor in de Noordzee) tot ballonnen en restanten daarvan (foto). Maar ook stukken ducktape  (foto), visbakken van de visafslag (foto), heel veel plastic draadjes en touwtjes, restanten visnet, stukjes en hele plastic zakjes, verpakkingsmateriaal, aanstekers, mars wikkels, waxinelichtjes incl houders, pluggen voor in de muur, lege tubetjes cosmetica, permanent markers, deksels van voorraad bakjes, rietjes van drinkpakjes, doppen en dopjes, scheepstouw van kunststof ( foto) en nog veel meer kleine en grote spullen.

De gevonden materialen worden allemaal opgeslagen in een depot van Natuurmonumenten en binnenkort onderzocht door medewerkers van de universiteit in Wageningen. Die gaan alles vastleggen. Wat er is gevonden, wat voor een soort plastic het is, welke micro-organismen er op leven, hoe groot het gevonden stuk is etc.

Deze informatie is nodig voor diverse onderzoeken op het gebied van milieu, afvalverwerking, recycling en bescherming van de natuur

scheepstouwducktapevisbakballon

157 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *