Frits en Lieke Spierings samen een paar apart

Frits en Lieke Spierings samen een paar apart

Uitvaartondernemers Frits en Lieke Spierings zijn samen een paar apart. De foto’s in hun advertenties, waar zij samen op staan, spreken over hen zelf ook duidelijke taal. Op elke foto  verbeelden zij dat iedereen anders is. Het is een origineel idee, het wordt goed uitgevoerd en slaat de spijker op de kop.

Frits omschrijft zichzelf kort en krachtig: ‘Ik ben duidelijk in wat ik vind en in wat ik bedoel. Ik luister en help mensen graag met advies.’ Lieke zegt dat haar vader goed is in contact leggen met mensen en ziet hem als een echte dienstverlener. Hij wil oprecht helpen, doet dat met alle aandacht voor details en kan ook stevig doorpakken om alles goed te regelen.

Frits is brandweerman geweest en vergelijkt daarom het vak van uitvaartondernemer graag met dat van een brandblusser: ‘Een huis in brand betekent paniek en als mijn hulp wordt ingeroepen bij een overlijden, staat het huis eigenlijk vaak ook in brand, met alle paniek die erbij hoort.’

Lieke werkt al samen met haar vader vanaf 2004. Hij had haar een keer gevraagd om samen met hem een uitvaart te begeleiden om te zien wat het werk betekent. Ze was 21 toen en ze was ook meteen verkocht. Nog altijd vindt ze vindt het heel bijzonder om met haar vader samen te mogen werken.
Lieke is goed in sfeer proeven, in aanvoelen wat er nodig is en luisteren tussen de regels door. Dat is belangrijk, omdat vooral wat niet gezegd wordt, juist zo intens aanwezig kan zijn.  Zij probeert vooral ook de regie bij de mensen te laten, waar mogelijk, en de leiding te nemen, waar nodig. Omdat elke uitvaart persoonlijk is en je daarom steeds opnieuw moet aftasten wat de wensen zijn.

Regeling en inhoud

Frits en Lieke willen in de toekomst dezelfde kwaliteit blijven leveren als nu. Oprechte aandacht is in hun visie ook vandaag de dag nog steeds een belangrijk aspect. Ze willen steun blijven geven, de schouder bieden waarop geleund mag worden. Vader en dochter blijven hun eigen koers varen zoals ze dat al 15 jaar samen hebben gedaan. Frits doet de regeling, begeleiding en de organisatie,  Lieke de inhoud, het begeleiden van diensten en het verzorgen van de overledene. Het eigen 24-uurs rouwcentrum van Uitvaart Spierings biedt alle mogelijkheden. Mensen kunnen er met een elektronische sleutel dag en nacht terecht in de rouwkamer, zodat afscheid nemen niet aan uur en tijd gebonden is.

Zij over hem en hij over haar

Lieke vindt het mooi om te zien hoe Frits zijn werk doet, met zoveel toewijding. Dat hij er na zoveel jaren met een frisse blik naar blijft kijken, vindt ze knap. Frits denkt volgens haar in oplossingen, niet in problemen en hij kent geen stress, zo lijkt het. Als je hem ziet, voel je dat het goed komt. Ook al staat het altaar in de brand, hij blijft rustig. Hij heeft zelfs letterlijk ooit een altaar-brand geblust met een emmer wijwater.
Frits zegt dat Lieke het snapt. Ze is volgens hem empathisch, heeft oog voor wensen van mensen en is erg goed in het maken van een monumentje voor de overledene door middel van een heel persoonlijke dienst. Want ze kent het verhaal van de overledene en diens omgeving echt. Frits geeft daar een sprekend praktijkvoorbeeld van: ‘Toen Lieke een keer haar dienst voor de overledene begon, vroeg een meneer uit de zaal van ongeveer 75 het woord en hij haalde drie vellen papier uit zijn zak. Waarop Lieke een stap terug deed en de man de ruimte gaf om zijn verhaal te doen. Maar het leek nogal veel op wat zij zelf van plan was te vertellen. Alleen omdat zij zo goed geluisterd had naar  familie en vrienden, bleek zij in staat om alsnog haar verhaal te vertellen. Maar wel heel anders dan dat ze het in eerste instantie had willen doen en toch zo dat het nog steeds heel treffend was.´

Frits blijft zijn werk waarschijnlijk doen tot hij niet meer kan, het is zijn lust en zijn leven. Een passie, die Lieke heeft overgenomen. Maar uitvaartzorg betekent 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar bereikbaar zijn. Dat vraagt veel van een mens en van zijn omgeving. Lieke let op Frits, zoals hij op haar let. Ze werken fijn samen, voelen elkaar erg goed aan. Ze beseffen ook heel goed dat ze het allemaal niet zonder hun achterban zouden kunnen doen. Maar als het moet, kan thuis ook alles 24 uur per dag doordraaien.

spierings

139 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Dit bericht heeft 1 reacties

  1. Oma Annemarie Reply

    Wat een mooi verhaal jullie zijn voor dit vak geboren .ga vooral zo door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *