Gebruik van een elektrische fiets heeft diverse fiscale voordelen

Een elektrische fiets kan fiscaal interessant zijn!

Ben je zzp’er met een eigen zaak of heb je zelf een bedrijf en meerdere werknemers in dienst? Dan is het fiscaal aantrekkelijk om voor jezelf of jouw medewerkers elektrische fietsen aan te schaffen. De fiscus heeft enkele regelingen lopen die het gebruik van duurzame vervoersmiddelen moeten stimuleren. Met name het gebruik van elektrische fietsen, elektrische auto’s en milieuvriendelijke elektrische scooters kan flink wat belastingvoordeel opleveren. Hoe zit dit precies? Van welke regelingen kun je als ondernemer of bedrijfsleider zoal gebruikmaken als je kiest voor elektrisch vervoer? De belangrijkste mogelijkheden hebben we in dit artikel voor jou op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee, dan maak iedereen blij door het milieu te sparen en zelf te besparen!

Subsidieregelingen van de gemeente
Er zijn in Nederland veel gemeentes die een of meer potjes hebben waar je aanspraak op kunt maken als je een of meer elektrische fietsen aanschaft voor het woon-werkverkeer. Met name in gemeenten en steden waar de luchtkwaliteit slecht is, zijn dit soort subsidies beschikbaar. Via de website van jouw woonplaats cq. gemeente kun je hierover meer informatie vinden.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Als je voor meer dan 2500 euro milieuvriendelijke vervoersmiddelen aanschaft, belastingplichtig bent en aan andere basis milieuverordeningen voldoet als bedrijf, kun je aanspraak maken op Milieu-investeringsaftrek, beter bekend als de MIA. Na uw aanvraag krijg je bij goedkeuring een beschikking waarop het beschikbare investeringsbedrag staat aangegeven. Je mag van deze som tussen de 13,5 procent en 36 procent aftrekken van uw fiscale winst. Het voordele kan oplopen tot maximaal 9 procent netto.

Willekeurige afschrijving Milieu-Investeringen (Vamil)
Een andere regeling is de Vamil, volledig uitgeschreven de Willekeurige afschrijving Milieu-Investeringen. Deze subsidie maakt het mogelijk om driekwart (dus 75 procent) van de investering in CO2-vriendelijke vervoersmiddelen versneld te laten afschrijven. Dit levert jou als ondernemer een interessant liquiditeits- en rentevoordeel op.

Houd wel rekening met de bijtelling
Ten slotte moet je als ondernemer wel opletten wanneer de elektrische fiets door jezelf – of door je collega’s – privé wordt gebruikt. Dan moet er namelijk rekening worden gehouden met de bijtelling. De bijtelling staat aan de daadwerkelijke kosten van de privékilometers minus de eventuele eigen bijdrage. Hierbij geldt de befaamde vijfhonderd kilometergrens die voor auto’s de norm is, niet voor elektrische scooters en fietsen. Dit betekent dat er ook sprake is van bijtelling als je minder dan 500 km. maakt op jaarbasis.

433 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *