Is uw hond ook “Dominant of agressief?” Wat nu?

Is uw hond ook “Dominant of agressief?” Wat nu?
Dominantie is een veel besproken onderwerp als het over honden gaat.
Veel te vaak wordt er geroepen dat mensen een Dominante hond hebben en dat bijvoorbeeld zijn agressie-problemen het gevolg zijn van dit Dominante gedrag. Veel gedrag wordt gekoppeld aan dominantie maar is dit wel terecht?
Iedereen heeft het beste voor met zijn trouwe viervoeter, maar vaak wordt er onterecht verteld dat je strenger moet zijn, je niet over je heen moet laten lopen maar een strenge roedelleider moet zijn. U moet handelingen uitvoeren waar u zich eigenlijk niet prettig bij voelt, maar u doet het omdat u wordt verteld dat dit de enige manier is! U doet het dus voor uw hond omdat u het beste met hem voor heeft!
Is dit herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws voor u, u mag het allemaal vergeten!
Het is al meer dan 20 jaar bekend dat uw hond u helemaal niet wil domineren.
Veel agressief gedrag ontstaat juist omdat wij onze hond aan het domineren zijn. Uw hond wordt bang, vertrouwd u niet meer, en raakt meer en meer gestrest. En dat zijn nu juist de problemen die je overal om u heen ziet.
Die uitvallende hond aan de overkant is waarschijnlijk niet goed gesocialiseerd, het uitvallen is namelijk of aangeleerd door de correcties die hij op deze momenten krijgt, of pure angst-agressie. Dit kun je niet verhelpen door hem te corrigeren (straffen).
Wat is dan wel de oplossing? IPV Leiding geven gaan we begeleiden, we werken aan het zelfvertrouwen en zelfredzaamheid van de hond zodat hij op zijn eigen tempo aan spannende dingen kan wennen en hier mee om leert gaan. Een hond is slim genoeg om zelf deze beslissingen te kunnen nemen, maar dat moeten we wel toelaten.

20161219_155309
Een hond die dit nooit heeft gemogen heeft hier natuurlijk moeite mee en zal begeleiding nodig hebben, maar ik weet zeker dat wanneer hij de kans krijgt dit te leren hij of zij u eeuwig dankbaar zal zijn!
Uw band met uw hond kan veel meer zijn dan een machtsspelletje. Vroeger vertrouwde de mens op de hond, kijk naar de baantjes die ze allemaal hadden, zonder honden zouden we het nooit zo makkelijk gehad hebben. Laten we onze honden daarom onze dankbaarheid tonen door een band op te bouwen met je hond zoals die bedoeld was toen zij zelf voor ons kozen. Ze hebben ons nooit willen domineren, dus laten wij daar ook mee stoppen!
Ik ben ervan overtuigd dat alles te verhelpen is met een positieve benadering van een hond, en dat je zelfs veel meer bereikt op die manier!
U niet? Dan wil ik u vragen hoe u uw eigen zou voelen als uw baas u op het einde van de maand niet meer zou belonen? Nog niet overtuigd? Wat dan als hij u niet meer beloont, maar wel onder uw kont schopt iedere keer als u iets fout doet? Gaat u nu nog steeds met plezier naar uw werk?
Zou uw hond zich niet hetzelfde voelen? Of moet u eigenlijk verbaasd zijn dat hij nog steeds zo goed “luistert”? Dat klopt, zo trouw zijn ze, en zoveel moet er gebeuren voordat hij u corrigeert!
Verdient uw beste vriend ook beter, maar weet u niet hoe? Kijk dan eens op: www.living-together.nl voor de mogelijkheden.

 

Bart van den Biggelaar: uw hondenfluisteraar
Telefoon: 06-46563987

 

living-togeth logo

599 totaal aantal vertoningen, 3 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *