Is het tijd om nu je hypotheek over te sluiten?

Je hypotheek nu oversluiten?

De rente is historisch laag, de huizenprijzen hoog en de belastingwetgeving verandert. Dit zijn de belangrijkste redenen om nu in actie te komen.

Inkomstenbelasting

De aftrek van de hypotheekrente wordt de komende jaren versneld afgebouwd. Voor 2019 geldt dat de maximale aftrek nog 49% is daarna wordt deze met 3% afgebouwd naar 37,5%. Heb je nu nog een hypotheek met een hoge rente, laat dan uitrekenen of het interessant is om deze in 2019 om te zetten naar een goedkopere lening. De eventuele boeterente alsook de kosten zijn dan nog tegen het hogere belastingtarief (49%) aftrekbaar.

Boeterente is aftrekbaar

Wie zijn hypotheek wil oversluiten kan te maken krijgen met een oversluitboete. Deze oversluitboete wordt ook wel boeterente genoemd.

Boeterente is het bedrag dat de bank in rekening brengt wanneer je eerder dan was afgesproken je hypotheek aflost. Per jaar mag je een percentage van je hypotheek boetevrij aflossen. Vaak is dit 10 tot 20 procent van de hoofdsom per jaar.

De bank kan alleen een boete in rekening brengen als zij werkelijk een nadeel heeft. Dat nadeel is er als de rente op dat moment lager is dan de rente die je had moeten betalen. Je lost je hypotheek af, dat afgeloste geld kan de bank opnieuw uitlenen, maar tegen een lagere rente. Nadeel voor de bank dus.

Deze boeterente is overigens wel, net als de “gewone” rente, fiscaal aftrekbaar.

Rente

De rente is momenteel historisch laag en hoewel niemand de toekomst in de glazen bol kan zien, lijken de meeste economen het er over eens te zijn dat de rente in 2019 zal gaan stijgen. De inflatie loopt langzaam wat verder op waardoor de kans toeneemt dat de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan in 2019 verder dichtdraait. Daardoor kunnen de rentes stijgen. Het is overigens niet de verwachting dat dit met grote sprongen zal gaan. De hypotheek nu oversluiten betekent dus nog profiteren van de huidige lage rente. Wacht je tot het einde van je rentevaste periode, dan kan het wel eens zo zijn dat de rente inmiddels flink is opgelopen.

Waarde woning

Hoe lager je hypotheek ten opzichte van de waarde van je woning, hoe lager het nieuwe rentetarief. Je hypotheek is wellicht een aantal jaren geleden afgesloten. Inmiddels is de waarde van je woning (fors) gestegen. Hier kun je een voordeel mee behalen bij het afsluiten van je nieuwe hypotheek.

Energiezuinige maatregelen

Als je je hypotheek aanpast is het raadzaam ook stil te staan of je energiezuinige maatregelen wilt toepassen. Denk hierbij aan zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Deze kunnen zorgen voor een extra maandelijkse besparing.

Heb je een vraag, of wil je graag wat extra informatie?

Neem contact op met financieel adviseur Hans Maasakkers.
Herselsestraat 16
06 – 50 52 47 02
Helmond
hans@kanzz.nl
www.kanzz.nl

 

 

293 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *