Liever geen nieuwe distributiecentra meer

Fiets je op een zonnige dag met je Ted Baker tas op de stad uit, moet je -voordat je wat groen tegenkomt- eerst langs en door de meest mistroostige terreinen vol distributiecentra. Kan dat nou niet anders?

Voormalig journalist Pauline Broekema klaagt op Facebook in een recent bericht over al die treurige bedrijventerreinen aan de rand van steden. En ze krijgt flink veel bijval. We pleiten voor meer natuur en biodiversiteit, maar wat je vooral treft zijn betonnen dozen. Steeds vaker.

Gunstige geografische ligging

Deze distributiecentra vestigen zich in rap tempo zo ongeveer overal. Ten gevolge van de gunstige geografische ligging van Nederland, zo staat in een artikel te lezen.

“Het College van Rijksadviseurs, een adviesorgaan dat het Rijk adviseert over ruimtelijke kwaliteit, vindt nu dat er strengere eisen moeten komen aan de bouw van die grote dozen,” schrijft de NOS in een bericht. Die mogen eigenlijk alleen nog maar worden gebouwd op al bestaande bedrijventerreinen. Bij uitzondering mogen ze worden gebouwd op groene stukken, maar echt bij uitzondering. Dit is nog geen voldongen feit, maar een advies aan het kabinet van het College van Rijksadviseurs.

Ze hebben het niet op biodiversiteit

Projectontwikkelaars en gemeenten hebben nog altijd een 17 inch laptoptas vol bouwplannen, zo lijkt het. Ze hebben het niet zo op met bijvoorbeeld biodiversiteit. En ook niet met recreatie of uitzicht. Gevolg: groene zones worden zomaar vol gebouwd. Spijt volgt vaak achteraf, maar dan kun je er geen groen meer van maken.

Volgens experts moeten niet gemeenten en ontwikkelaars, maar moet er op een hoger bestuursniveau over deze bebouwing beslissingen worden genomen. Door bijvoorbeeld de provincie of het rijk.

Enorme vraag naar grond

Een eerder NOS bericht laat weten dat er de afgelopen tijd in Nederland een recordaantal van bijna twee miljoen vierkante meter aan distributiecentra in gebruik is genomen (vierhonderd voetbalvelden). En dat zou de komende jaren flink toenemen. Reden: de vraag is enorm. Gevolg: de grond raakt op en er is een personeelstekort.

Veel buitenlandse ondernemingen vestigen hier hun distributiecentra omdat de infrastructuur goed is en het belastingklimaat gunstig. Vooral het zuiden van ons land is in trek. Bedrijven distribueren hun kleding en tassen zoals bijvoorbeeld een Cowboysbag vooral daar vandaan. Zalando aast inmiddels op grond bij Venlo. Zara kiest voor Lelystad. Wat laat zien dat bedrijven het ook al noordelijker gaan zoeken, waar nog kavels zijn en personeel is.

76 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *