Nieuwbouw en je hypotheek: laat je adviseren

Als je een koop- aanneemovereenkomst voor een nieuwbouwhuis of appartement wil gaan tekenen is het ook tijd om de details voor het afsluiten van je hypotheek te gaan bespreken. De belangrijkste zaken zet ik graag voor je op een rij.

Een nieuwbouwwoning koop je meestal Vrij op Naam. (VON) Dat houdt in dat je geen notariskosten voor de overdrachtsakte hoeft te betalen. Koop je een bouwkavel hou dan wel rekening met 21% btw.

Bouwdepot

De meeste banken werken met een bouwdepot. Je hypotheek wordt dan eerst in dit depot gestort. Vanuit het bouwdepot worden de bouwkosten betaalt. Dit is de grond maar ook alle bouwtermijnen en het eventuele meerwerk. Ook de facturen van de dingen die je zelf wil gaan doen na de oplevering mogen uit het bouwdepot worden betaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stuc- en schilderwerk, maar ook de aanleg van je tuin.

Bijna alle banken geven een hypotheek als er sprake is van projectbouw of bouw in eigen beheer, uitgevoerd door een aannemer. Ga je zonder aannemer bouwen dan is het aantal geldverstrekkers veel beperkter.

Dubbele maandlasten

Bij een nieuwbouwwoning weet je nooit van tevoren precies wanneer en hoelang je gaat betalen. Dit is afhankelijk van het moment waarop de grond wordt overgedragen en de duur van de bouw. Het moment dat je bij de notaris bent geweest voor de grond is het moment dat je elke maand rente en aflossing gaat betalen. Naar mate de bouw vordert worden de bouwtermijnen betaalt en worden de rentelasten hoger.

Hou er dus rekening mee dat je naast de maandlasten van je huidige woning ook al betaalt voor je nieuwe woning. Als je al een koopwoning hebt mag je gelukkig wel de hypotheekrente van zowel je huidige woning als van de nieuwe woning gedurende een betaalde tijd fiscaal aftrekken.

Hypotheek aanvragen

Als je een hypotheek wil gaan aanvragen moet er bij nieuwbouw een getekende koop- aanneemovereenkomst zijn. Ook het eventuele meerwerk moet duidelijk zijn, zodat blijkt hoe groot je totale investering wordt. Als je zelf gaat bouwen ligt dit wat anders, zaken als bouwvergunning en taxatierapport spelen dan ook een rol. Laat je hierover informeren door je adviseur. Soms wil een bank ook een afbouwgarantie hebben, hiermee kan de woning worden afgebouwd als de aannemer failliet gaat.

Laat je goed informeren over de mogelijkheden bij nieuwbouw zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Hans Maasakkers van Kanzz financiële planning kan je hierbij helpen.

Je kunt hem bereiken via tel 06-50 52 47 02 en via Hans@Kanzz.nl

Herselsestraat 16.  5708 XK Helmond.

306 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *