Heb jij nog contant geld in je portemonnee?

Steeds minder vaak betalen mensen nog met contant geld. De portemonnee zit vol met pasjes en het vakje van de contante euro’s raakt steeds meer leeg. 

Volgens de Betaalvereniging Nederland heeft in 2018 37 procent van de Nederlandse consumenten hun aankopen in winkels en de horeca met contant geld betaald. Een jaar daarvoor was dat 41 procent.

Er werd vorig jaar vooral met de pinpas betaald, 63 procent. Met contant geld betalen bij winkels, café’s, restaurants, benzinestations en op de markt is tussen 2017 en 2018 verder afgenomen van 2,74 miljard betalingen naar 2,53 miljard betalingen. Het aantal betalingen met de pin steeg met meer dan een miljard.

Contant betalen lijkt een unicum te worden

De vraag is waar je dan eigenlijk nog met je contante geld naartoe gaat? Over het algemeen zit de portemonnee vol met pasjes en lijkt het contante geld achterhaald. Alhoewel je heus nog wel eens iemand ziet betalen met een tientje papiergeld. Je zou bijna denken dat het een unicum is, en die kant lijkt het ook op te gaan.

De markt leek even achter te blijven, maar ook hier is het gedaan met het contante geld. Kon je eerder op de markt niet altijd pinnen, steeds meer marktkooplui bieden je de pinautomaat aan. Ook als het om kleinere bedragen gaat. Het sterkst is de stijging van pinnen bij bedragen tot vijf euro.

Makkelijk: betalen via je mobieltje

Als het gaat om transacties onderling, bijvoorbeeld het betalen van een familielid voor een gezamenlijk cadeau of betalingen voor school of sportclubs, gebeurt dat eveneens steeds meer electronisch. Het gaat natuurlijk ook steeds makkelijker met betalingen via je mobieltje.

Vooral jongeren blijken het minst contant te betalen. Ze hebben op steeds jongere leeftijd een eigen bankrekening en betalen met hun bankpas. En bij sportclubs en op school kun je ook steeds vaker met je pinpas betalen.

75-plussers betalen steeds vaker contactloos, In een jaar tijd is dat aantal zelfs verdubbeld. Ook met de pin betalen ze inmiddels steeds vaker.

Contant geld voor ‘je weet maar nooit’

Met andere woorden, vergeet het contante geld. De vraag wat je dan in de vakjes van je portemonnee stopt, is een raadsel. Misschien dat ene muntje voor de supermarktkar? Zouden de fabrikanten van al die mooie portemonnees zoals Micmacbags, Burkely en Cowboysbag hier niet iets op uit moeten vinden? Of blijven we gepassioneerd vasthouden aan die paar munten die we in onze beurs laten zitten voor ‘je weet maar nooit’?

57 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *