Vergoedingen om af te vallen

Afvallen: degenen die er ervaring mee hebben laten over het algemeen weten dat het zwaar is, maar het is het waard. Vaak wordt er op zoek gegaan naar handvatten die het proces wat makkelijker maken. In Helmond zijn er genoeg opties voor degenen die wat gewicht kwijt willen. Zo kunnen inwoners ervoor kiezen om deel te nemen aan een bootcamp, op bezoek te gaan bij diëtiste Samira of lid te worden van FysioFit, een sport- en gezondheidscentrum. Hoewel het op zoek gaan naar hulp het makkelijker maakt om af te vallen, kiezen velen ervoor om het op eigen houtje te doen. Hulp kost namelijk vaak geld. Toch is er in sommige gevallen ook vergoeding vanuit de zorgverzekering mogelijk.

Hulp via de zorgverzekeraar

Wanneer iemand te zwaar is en besluit te willen afvallen, doet hij of zij er goed aan eerst een bezoek bij de huisarts af te leggen. Op deze manier kan de juiste aanpak worden besproken. Die eerste drie behandeluren worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer er wordt gekozen voor extra zorg is een aanvullende verzekering afsluiten raadzaam. Het verschilt echter per verzekeraar en aanvullende verzekering wat wel en niet vergoed wordt. Zo wordt in sommige gevallen medische fitness of dieetadvies vergoed. Zorgverzekeringen vergelijken kan iemand helpen een verzekering te vinden die de zorg vergoed die hij of zij nodig heeft. Let wel op: overstappen kan alleen van 12 november tot en met 31 december.

GLI

Vanaf 1 januari 2019 worden leefstijlprogramma’s, ook wel de gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) genoemd, vanuit de basisverzekering vergoed. Dit is een programma dat drie belangrijke aspecten kent:

  • Hulp om minder en gezonder te eten
  • Begeleiding bij meer beweging
  • Begeleiding dat tot gedragsverandering motiveert

Een gecombineerde leefstijlinterventie leert deelnemers dus om structuur aan te brengen in hun bewegings- en voedingspatroon. De interventies worden alleen vergoed door de verzekering wanneer bewezen is dat ze werken. Een GLI kan individuele begeleiding aanbieden, maar er bestaan ook programma’s die ontworpen zijn voor groepen. Deze programma’s duren 24 maanden en worden geheel vergoed.

Hoe werkt het?

Niet iedereen die met overgewicht te kampen heeft, heeft recht op een vergoeding. Eerst moet vastgesteld worden dat het overgewicht gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Hiervoor kan een potentiële deelnemer een consult aanvragen bij de huisarts. De huisarts op zijn beurt zal beoordelen of iemand in aanmerking komt. Hierbij wordt onder andere naar het BMI en het risico op hart- en vaatziekten gekeken. Vervolgens kan de huisarts ervoor kiezen om iemand door te verwijzen naar een leefstijlcoach. Belangrijk is dat de patiënt zijn zorgverzekeraar benadert om te zien bij welke zorgaanbieders hij of zij de leefstijlinterventie vergoed kan krijgen.

Wanneer iemand niet in aanmerking komt

Indien iemand niet in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de basisverzekering kan hij of zij op zoek gaan naar een verzekering die de gecombineerde leefstijlinterventie vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Bovendien heeft iedere burger vanuit de basisverzekering recht op drie uur consult bij de diëtiste.

 

371 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Laat ook anderen weten wat er speelt in uw eigen wijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *